Alcarràs: cridats a comprometre'ns

La zona del baix Segre és bàsicament agrícola i, per això, durant un breu període de temps moltes persones s’acosten al territori a la recerca de feina... i malgrat no trobar-ne, moltes d’aquestes persones, majoritàriament migrants subsaharians, es queden al territori. Alguns d’ells, durant tot l’any.

Ja fa una dècada que la Càritas Parroquial d’Alcarràs s’ocupa de donar resposta a totes aquestes persones que es troben en una situació de "sense feina", "sense permís de residència legal" o "sense recursos econòmics".

I arran d’això apareixen els assentaments: dos al marge del riu Segre, bastant poblats i dos menys nombrosos en edificis inacabats. Òbviament, les condicions en aquests espais són infrahumanes: falta d’higiene, menjar escàs abundància d’insectes, hiverns molt freds, estius molt calorosos... Afortunadament, l’any 2011, la Càritas Parroquial d’Alcarràs amb el suport de la Diocesana i en coordinació amb l’administració, van erradicar aquests assentaments del costat del riu.

Però encara és vigent aquesta realitat, en un assentament format per diferents contenidors frigorífics, que a l’estiu alberguen al voltant de 100 persones i durant la resta de l’any hi viuen unes vint persones més. A més, en una granja abandonada propera als contenidors, hi viuen una quinzena de persones més en un important estat de deteriorament físic i psicològic.

La Càritas Parroquial d’Alcarràs, amb el suport tècnic i econòmic de Càritas Diocesana de Lleida, treballa dia rere dia durant tot l’any, per preservar la dignitat inalienable que tenim totes les persones pel simple fet de ser-ho. Com diu el nostre Model d’Acció Social, la persona és l’eix i el centre fonamental de la nostra acció, amb la seva dignitat radical.

I, òbviament, això no seria possible sense l’incansable tasca de totes les persones voluntàries i de la comunitat de Jesuïtines residents al poble. A través de la vocació de servei i la dedicació del seu temps als altres s’aconsegueix portar a terme els programes d’acollida parroquial, d’atenció a les persones que viuen en assentaments i persones temporeres, l’habitatge solidari, les classes de llengua per a adults, les classes de reforç per als nens i nenes i les accions de sensibilització vers una realitat ben propera cap a les persones que viuen i conviuen a Alcarràs.

Si bé és cert que la realitat en què vivim és complexa, també cal que, com a cristians, agafem el compromís amb aquelles situacions que ens semblen injustes. Comprometre’ns és un acte d’amor i, com Jesús va ensenyar-nos, cal estar al costat d’aquells que més pateixen. Som cridats a viure l’amor, la solidaritat i la justícia. Que sapiguem respondre-hi!

 

Anna Mateus

Contacta

Parròquia Sant Ignasi de Loiola de Lleida

Plaça Espanya 4, 25002 LLEIDA

973 271099

secretaria@stignasi-lleida.org

Web propietat de la Parròquia Sant Ignasi de Lleida © Tots els drets reservats

Avís legal