"Tornem a viure". La proposta evangèlica de la simplicitat

Vam encetar aquest tema debatent sobre el fet que la vida evangèlica que ens proposa Jesús ens situa en minoria, sobretot davant dels grans enemics que voldrien engolir allò que ens fa ser persones humanes, pensades per a la fraternitat. Entre aquests enemics vam destacar:

o   El consumisme

o   El capitalisme salvatge

o   La competitivitat

o   L’acceptació passiva de la desigualtat

o   ...

 

Vam partir del criteri que estem pensats per a ser bones persones, recordant la cita del llibre del Gènesi: “Déu veié que tot el que havia fet era molt bo. Hi hagué un vespre i un matí, i fou el primer dia”.

És molt important, però, reconèixer-nos manipulats, i com, tot i adonar-nos-en, més o menys, hem caigut en el parany d’un sistema pervers i deshumanitzador.

Tots vam estar d’acord que una altra manera de viure és possible, que podem “tornar a viure”, vivint d’acord amb la simplicitat evangèlica que ens anuncia Jesús, profundament humana i fraterna.

Vam parlar d’una vida més senzilla, més generosa amb els altres, més desenganxada i lliure dels al·licients materials i efímers, sense els luxes estèrils,  més pròxima a la tendresa i a l’amistat, amb una solidaritat que ens fa una mica més pobres amb els pobres, i que va afectant i canviant feliçment el propi nivell de vida.

En el moment del Jutjar, a banda de la lectura de textos dels evangelis que fem sempre, en aquesta ocasió ens vam ajudar també del Suplement del Quadern de Cristianisme i Justícia “Viure millor amb menys: tretze propostes”.

1.     Ser capaços de viure sàviament i de pensar en profunditat

2.     Ampliar a les futures generacions el concepte de proïsme

3.     Considerar que allò que fem i que té un impacte sobre la natura pugui ser universalitzable.

4.     Apostar per un creixement que no sigui voraç i irresponsable

5.     Prendre consciència del valor de la interdependència

6.     Viure i entendre la nostra vida com a do, com a regal.

7.     Aprendre a apreciar les diferents dimensions de la felicitat

8.     Deixar-se guiar pel principi de precaució

9.     Unir estretament la qüestió social i l’ecològica

10.  Recuperar una certa sacralitat de la natura

11.  Retornar a la simplicitat i a la capacitat de gaudir amb poc

12.  Remarcar el valor dels petits gestos quotidians

13.  Valorar el descans, la dimensió celebrativa de la vida

I en l’Actuar, ens vam plantejar la necessitat d’anar fent camí cap a “tornar a viure, vivint amb menys”, segons ens ho vagi inspirant Jesucrist. I tot això veient la realitat tal i com és, sense justificar-la ni desdibuixar-la, encara que sospitem que ens resultarà difícil i costerut assumir-la. Cal reconèixer els “enemics” i les pròpies complicitats amb ells, i és a partir d’ací que cal anar obrint un diàleg alliberador i asserenat, en el qual posem sobre la taula els nostres dubtes i dificultats, i amb la recta intenció d’anar fent el pas a pas i el poc a poc que Déu banyarà amb la seva misericòrdia i amb l’ajuda de l’Esperit.

També vam constatar que per arribar-hi, és necessària una retroalimentació permanent en les nostres vides, ja sigui amb Grups de Revisió de Vida, amb Grups de Reflexió, assistint a les Eucaristies,...,  per anar revisant el nostre estil de vida, tenint clar el camí cap on volem anar i anar rectificant.

Ens hem de treballar un esperit crític i no deixar-nos arrossegar. Les temptacions són moltes i a vegades sota un aspecte ben intencionat. De fet, el diner no és dolent en si mateix, és com l’utilitzem….

Actualment existeix el corrent del decreixement. No es pot créixer indifinidament, senzillament perquè els recursos de la terra són finits i estan mal distribuïts. Se’ns proposa “Viure senzillament, perquè senzillament tota la gent pugui viure”

Finalment per ajudar-nos en tot això, hem de partir d’una senzillesa espiritual i material que algunes persones, que ens han precedit, ens han transmès d’una manera o altra i que nosaltres també hem de ser transmissors d’aquest nou “Estil de Vida” que albirem….

 

Grups RdV

Contacta

Parròquia Sant Ignasi de Loiola de Lleida

Plaça Espanya 4, 25002 LLEIDA

973 271099

secretaria@stignasi-lleida.org

Web propietat de la Parròquia Sant Ignasi de Lleida © Tots els drets reservats

Avís legal