IV Diumenge de PASQUA - (11 de maig de 2019) * Pregària i Lectures al final de l'escrit
Com anem de confiança?
Avui ens podríem preguntar què tal anem de confiança. En nosaltres mateixos, en els altres, en Déu... Som persones confiades, som persones que confiem fàcilment en els altres? Quina experiència tenim d’això? Podríem fer una llista de persones en les quals durant la nostra vida hem pogut tenir plena confiança?
I què és la confiança? Et fies de l’altre. Poses en ell o ella la teva confiança. Li confies el que tens, el que fas. Et fies del que diu, de la seva capacitat de guardar un secret, li confies coses teves... el que diu d’entrada tu creus.... Normalment hi ha un procés pel qual l’altre es va guanyant la nostra confiança... De fet podríem dir que ens hem anat construint com a persones en relacions de confiança: a aquells en qui hem confiat els hem deixat que ens influenciïn, hem rebut coses d’ells, ens han marcat, hem agafat el seu estil, la seva manera de ser...
El jardinero fiel
“El jardinero fiel”: si no heu vist aquesta pel·lícula, l’heu de veure! Jo l’acabo de veure amb els alumnes a classe de Religió. La base és una novel·la de John Le Carré. Una història curiosa. Gran Bretanya : una estudiant d’universitat activista i inquieta s’enamora i es casa amb un diplomàtic bona persona, gris, poruc, funcionarial... i van junts a Kenya. Ella comença a complicar-se la vida investigant coses fosques que fa una gran companyia multinacional farmacèutica en aquell país. El marit confia tan en ella que fins i tot quan podria sospitar de coses estranyes i podria mirar en els arxius d’ella a l’ordinador, no ho fa.
Pràcticament al principi de la pel·lícula (no faig spoiler) a ella la maten. I la mateixa confiança que ell tenia en ella el porta a començar a investigar què hi ha darrera del seu assassinat. La pel·lícula és com un Evangeli: ell va descobrint a poc a poc tot el que no sabia de la persona que ell estimava. I ell es va complicant la vida. I va assumint els seus valors.
Jesús mereix confiança
La confiança és el fonament de la nostra vida. La fe és confiança. Els deixebles van quedar seduïts per Jesús, per la seva manera d’actuar, per la seva veu, per la seva valentia, per la seva fe... Després de la mort de Jesús, van experimentar que la confiança no era trencada. Que Déu no els havia traït. Que Jesús passava a tenir una nova presència increïblement més gran, profunda i significativa al mig de les seves vides.
I descriuen aquesta experiència de confiança radical amb mil metàfores: una d’elles és la del pastor i les ovelles: una veu coneguda, una veu en qui confio... com en un bon entrenador, com en un professor que mereix tota la confiança, com un metge en qui, malgrat que et doni una mala notícia, hi tens tota la confiança. Recordo quan tornava d’estar dos anys a l’Àfrica, al Txad... una trucada. I abans que se’m presentés la persona, vaig reconèixer la seva veu... va ser un moment impressionant!
La comunitat, espai de confiança
Què important és la confiança en les nostres vides! Quan confiem descansem, ens deixem anar, els vincles es reforcen... Necessitem confiança en les nostres famílies i comunitats. En una societat on ningú es fia de ningú, on les fake news, la publicitat, les paraules buides, la propaganda de tota mena estan pervertint la confiança... què important que les nostres comunitats puguin ser espais de confiança, de transparència, sense abús de poder ni de confiança. On les persones són escoltades, acollides...
I això és una mica així a la nostra comunitat parroquial: grups d’adults, Esplai, catequesi. L’altre dia en el matí de recés, vàrem visualitzar l’Evangeli de la tempesta calmada i era preciós sentir a les persones compartir com sentien que, enmig de les tempestes de la vida, sentien la confiança en Jesús. I què impressionant quan aquesta confiança travessa fins i tot les classes socials, les cultures i les religions. Que una persona musulmana entra a la parròquia i se sent en confiança. On no necessitem protegir-nos, defensar-nos, desconfiar... Tant de bo els cristians siguem gent que inspirem confiança, personalment i comunitàriament.
La fe és confiança
Tot això és molt necessari i molt bo, però en el seu sentit últim, penja de la nostra fe, la nostra confiança última i definitiva, que apunta vers Déu, que apunta vers Jesús el Crist ressuscitat en qui Déu ens ha vingut a visitar. En Ell tenim tota la nostra confiança.
Amb ell caminem com les ovelles travessant paisatges difícils i preciosos, moments de llum i de foscor... el que ens dóna confiança és la seva veu... la seva Paraula proclamada, celebrada, acollida, aplicada en comunitat. Ni la mort és capaç de trencar aquesta confiança. Perquè la mort no és més forta que Déu, que el seu amor, que la seva paraula.
Pregària des de la lectura de l'evangeli d'aquest diumenge
Els límits de la finitud , traspassats
Els límits de la finitud , traspassats
Les fallides de la llibertat, redimides.
El mal i la mort, sense l’última paraula.
Resurrecció.
Una nova Creació.
Que no la puguem imaginar, poc i fa:
habitem, sense sospitar-ho,
en la immensitat secreta de l’inimaginable.
Resurrecció.
Un temps nou. Un espai nou. Unes lleis noves.
El Déu de totes les músiques i de tots els teoremes,
el Déu de tots els amors i de tota la matèria,
enllà de la mort, cara a cara.
Però en mig de tanta novetat,
de tant enlluernement,
ens sabrem reconéixer encara?
La nostra finitud ens ha fet únics, singulars;
el nostre dolor ens ha fet rebels, intensos;
el nostre cos ha estat una espurna en l’evolució de la vida,
la nostra fe ens ha salvat de creure
en la manca definitiva de sentit
del món, de l’existència,
però, enllà de la mort, en Déu,
serem nosaltres encara?
Resurrecció:
no vulguem posseïr-la amb el nostre pensament,
no ambicionem dir-la amb els nostres mots,
no pretenguem capturar-la amb la nostra adoració;
habitem en ella tal com és:
misteriosa, plena, creadora, inefable.
David Jou
==========================================================================================
Lectures
1a) Lectura dels Fets dels Apòstols Ac 13,14.43-52
Parròquia Sant Ignasi de Loiola de Lleida
Plaça Espanya 4, 25002 LLEIDA
973 271099
Web propietat de la Parròquia Sant Ignasi de Lleida © Tots els drets reservats
Avís legal