Sant Ignasi

Fotografia de la figura de St. Ignasi que hi ha a la entrada de la parroquia

Era el menut d'una família de tretze germans. El seu naixement al castell de Loiola, a Azpeitia (Guipúscoa), fou rebut amb goig, tot i que els seus pares, Beltrán Ibáñez de Oñaz i Marina Sánchez de Licona y Balda, no l'esperaven. Arribava a aquest món gairebé al mateix temps que Colom descobria Amèrica i el papa Borja s'establia a la Seu de Pere. Pocs anys abans havia nascut Martí Luter (1483). Ignasi seria contemporani de Calví, Rabelais, Erasme, Maquiavel, Lluís Vives i Tomás Moro.

Encara era petit quan va anar a Arévalo a servir a Juan Velázquez de Cuéllar, tresorer general de Castella. Més tard servirà al duc de Nájera, virrei de Navarra. I, en el setge de Pamplona, el maig de 1521, una canonada li trenca la cama dreta.

Ignasi és un membre de la noblesa i somia en gestes de cavallers, però en la seva convalescència llegeix la Vida de Jesús i vides de sants. Ignasi es converteix: comença a somiar en la glòria de Déu en lloc de la glòria de les armes. La Mare de Déu es converteix en "la seva Dama". Peregrina a Montserrat a vetllar les seves armes de servidor de Déu. Vol arribar a Barcelona per embarcar-se cap a Terra Santa, però l'epidèmia de pesta que assota la ciutat l'obliga a quedar-se a Manresa on viu una profunda experiència espiritual i s'entrega totalment a la pregària i a la pobresa. A Manresa escriu les línies fonamentals dels seus "Exercicis Espirituals".

El febrer de 1523 viatja, finalment, a Terra Santa i desitja quedar-s'hi, però quan torna de Jerusalem, entén que ha de fer alguna cosa diferent al què havia previst. Decideix estudiar i ho fa a Barcelona, Alcalá, Salamanca i París. En aquesta última ciutat reuneix els seus primers companys i l'any 1540 neix la Companyia de Jesús.

Amb els seus companys marxa a Roma per posar-se al servei del Sant Pare. Alguns membres del grup (Lainez, Salmerón,Favre...) fan un paper molt important al Concili de Trento. La seva gran preocupació? L'extensió i defensa de la fe -sobretot la dinàmica espiritual i concreció pràctica derivades dels Exercicis-, la seva empenta missionera (Francesc Xavier se'n va a Orient) i l'educació de la joventut.

La Companyia creix per tot el món. Sorgeixen col•legis a Roma, Espanya, Alemanya, França i als Països Baixos. Apareixen les primeres universitats. Ja després de la mort d'Ignasi, es redacta la "Ratio Studiorum" (1599) , una guia o pla d'estudis que recull la teoria i pràctica docent dels jesuïtes.

Amb el temps, l'activitat de la Companyia es va anar diversificant cap a diferents camps segons els reptes i problemes de cada generació. Ignasi podia morir tranquil a la seva petita cambra de Roma al juliol de 1556. La seva tasca perduraria, el seu esperit i ideal d'acció quedaven assegurats.

Contacta

Parròquia Sant Ignasi de Loiola de Lleida

Plaça Espanya 4, 25002 LLEIDA

973 271099

secretaria@stignasi-lleida.org

Web propietat de la Parròquia Sant Ignasi de Lleida © Tots els drets reservats

Avís legal